Makanan Pembangkit Selera Pantai Timur, Nasi Tumpang

karya Nur Aina Syairah Bt Zaiwawi

Nasi tumpang yang berasal dari Negeri Kelantan merupakan salah satu makanan yang unik di negeri tersebut. Makanan ini pada asasnya merupakan makanan untuk petani di Negeri Kelantan untuk dibawa ke tempat kerja. Nasi tumpang ini mempunyai lapisan yang berbeza dan kemudiannya dibungkus berbentuk kon sebelum dihidangkan. Selain itu, nasi tumpang ini juga akan dibungkus menggunakan daun pisang dan antara jenis lauk yang ada didalam nasi tumpang ini adalah Omelet, Serunding ikan atau Serunding daging, ikan masak kari, sambal cili dan juga timun. Tambahan pula, lauk-pauk tersebut akan diletakkan secara berselang seli bersama nasi putih. Antara kedai makan yang terkenal dengan nasi tumpang di Kelantan adalah kedai makan Kopitiam Kita di Kota Bharu Kelantan. 




Resepi Nasi Tumpang
Bahan-bahan:
½ kg beras
1000ml air
6 helai daun pisang

Bahan Gulai Ikan:
200gm ikan kembung
2.5cm lengkuas – dikisar halus
2.5cm kunyit hidup-dikisar halus
6ulas bawang merah-dikisar halus
4 biji cili kering
500ml santan pekat
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa

Comments

Popular posts from this blog

PERLIS: Hidangan Tradisi

MAKANAN TRADISI MASYARAKAT BRUNEI

IKAN PATIN MASAK TEMPOYAK SIMBOLIK NEGERI PAHANG