karya Nur Aina Syairah Bt Zaiwawi
Nasi tumpang yang
berasal dari Negeri Kelantan merupakan salah satu makanan yang unik di negeri
tersebut. Makanan ini pada asasnya merupakan makanan untuk petani di Negeri
Kelantan untuk dibawa ke tempat kerja. Nasi tumpang ini mempunyai lapisan yang
berbeza dan kemudiannya dibungkus berbentuk kon sebelum dihidangkan. Selain
itu, nasi tumpang ini juga akan dibungkus menggunakan daun pisang dan antara
jenis lauk yang ada didalam nasi
tumpang ini adalah Omelet, Serunding ikan atau Serunding daging, ikan masak
kari, sambal cili dan juga timun. Tambahan pula, lauk-pauk
tersebut akan diletakkan secara berselang seli bersama nasi putih. Antara kedai
makan yang terkenal dengan nasi tumpang di Kelantan adalah kedai makan Kopitiam
Kita di Kota Bharu Kelantan.
Resepi Nasi Tumpang
Bahan-bahan:
½ kg beras
1000ml air
6 helai daun pisang
Bahan
Gulai Ikan:
200gm ikan kembung
2.5cm lengkuas – dikisar halus
2.5cm kunyit hidup-dikisar halus
6ulas bawang merah-dikisar halus
4 biji cili kering
500ml santan pekat
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa
Comments
Post a Comment