IKAN PATIN MASAK TEMPOYAK SIMBOLIK NEGERI PAHANG
karya: Siti Zulaikha binti Abdullah
Keenakan dan kelembutan isinya ditambah keaslian resepi menjadikanikan patin produk yang mempunyai nilai pasaran cukup tinggi sehingga dikormesialkan melalui penternakan secara dalam sangkar dan kolam bagi menampung permintaan pasaran. Namun bagi penggemar ikan patin soal harga bukan masalah kerana ia membuatkan mereka berpuas hati.
Bagi yang bukan penggemar ikan sungai pula, mereka pasti akan kagum setelah merasai keenakan hidangan ini. Ini menunjukkan setiap golongan dan masyarakat suka hidangan ini walaupun ia berasaskan citara masyarakat melayu kampung.
Pahang
merupakan negeri yang kaya dengan khazanah bumi dari segi flora dan fauna. Di
sini juga adalah destinasi utama untuk para pelancong tidak kira dalam mahupun
luar untuk menikmati keindahan dunia. Terdapat beberapa lokasi utama yang
menjadi pilihan dan wajib dikunjungi antaranya Taman Negara, Cameron Highland,
Bukit Tinggi, dan banyak lagi. Selain itu juga, keindahan alam sekitar yang
masih terjaga ini menjadi daya tarikan utama untuk datang ke Pahang samaada
untuk melancong, beriadah bersama keluarga, lawatan sekolah, pasangan yang
ingin berbulan madu dan pelbagai lagi tidak kira apa pun tujuan. Oleh hal
demikian, pada tahun 2017, kerajaan telah melancarkan “Visit Pahang” untuk
menarik lebih ramai lagi kehadiran pelancong.
Namun,
tempat menarik sahaja tidak lengkap sekiranya tiada makanan yang menarik di
sesebuah kawasan dan pasti merupakan tujuan kedua selepas melancong ke sini.
Seperti yang diketahui, Pahang kaya dengan makanan yang unik dan merupakan
tempat yang sesuai buat pencinta makanan yang mencari keenakan serta menepati
cita rasa mereka. Tidak lengkap sekiranya para pengunjung yang datang ke Pahang
tidak mengunjungi sebuah kawasan yang dinamakan Temerloh. Temerloh adalah
sebuah bandar di tengah-tengah negeri Pahang dan bersebelahan dengan sungai
terpanjang di dalam peta Malaysia. Keadaan geografi ini menjadikan Temerloh
berkembang dengan pantas.
Antara perkara yang menarik di sini adalah
makanannya. Rata-rata pengunjung yang hadir pastinya ingin menikmati Ikan Patin
Masak Tempoyak. Makanan ini tidak asing lagi dikalangan masyarakat namun ia
tidak telan dek zaman akan kerana rasa keenakan yang tersendiri. Masakan ini
hanya terkenal di Temerloh dan ia telah menjadi simbolik sejak turun-temurun.
Tambahan pula, penjual mampu mendapatkan bekalan ikan patin setiap hari kerana bersebelahan
dengan sungai dan para pengunjung tidak perlu risau untuk menikmati juadah ini
pada bila-bila masa.
Antara
kedai makan yang sangat terkenal di kawasan tersebut adalah Restoran Gobang
Maju. Restoran ini yang terletak di bandar temerloh beroperasi enam hari
seminggu dan menyediakan pelbagai jenis juadah merupakan kubu makanan bagi
setiap pengunjung. Menu utama di sini adalah Ikan Patin Masak Tempoyak. Menurut
pemilik kedai tersebut, beliau tidak akan sesekali menukarkan menu kerana
beliau percaya setiap pengunjung yang datang sebenarnya ingin merasai keenakan
ikan patin tersebut. Tambahannya lagi, beliau sangat terharu kerana mempunyai
pelanggan setia serta mempunyai pelanggan baru pada setiap hari. Ini
menunjukkan masyarakat setempat sangat menggemari menu ini.
Antara
ciri-ciri keunikan yang lain adalah kombinasi rasa pedas, masam dan masin yang
disatukan pastinya menambat hati si perasa. Selain
itu, di sepanjang sungai Pahang tersebut terdapat penjual dan pembekal ikan
patin kerana mereka mempunyai sangkar dan menjadi penternak ikan patin. Oleh
itu, para pengunjung yang hadir boleh mendapatkan ikan patin yang masih segar
dengan harga yang berpatutan.
Utusan
Online pada 29 Januari 2012 juga menceritakan mengenai “Penangan Ikan Patin”.
Menurutnya, “ikan patin juga boleh digoreng, masak gulai tempoyak, singgang
atau dibakar. Namun, jika dibuat gulai tempoyak sangat enak kerana ia sangat
berlemak. Populariti hidangan ini boleh dibuktikan apabila hampir di kebanyakan
tempat menjamu selera dari warung tepi jalan hinggalah ke hotel bertaraf
bintang.”
Keenakan dan kelembutan isinya ditambah keaslian resepi menjadikanikan patin produk yang mempunyai nilai pasaran cukup tinggi sehingga dikormesialkan melalui penternakan secara dalam sangkar dan kolam bagi menampung permintaan pasaran. Namun bagi penggemar ikan patin soal harga bukan masalah kerana ia membuatkan mereka berpuas hati.
Bagi yang bukan penggemar ikan sungai pula, mereka pasti akan kagum setelah merasai keenakan hidangan ini. Ini menunjukkan setiap golongan dan masyarakat suka hidangan ini walaupun ia berasaskan citara masyarakat melayu kampung.
Comments
Post a Comment