MAKANAN TRADISI MASYARAKAT BRUNEI

KARYA NURHIDAYU BINTI OTHMAN

Bercerita tentang makanan tradisional Brunei, sudah tentu imej Ambuyat berlegar-legar dikepala majoriti penduduk Brunei dan digemari ramai. Menetap di Brunei Darussalam sahaja tidak lengkap tanpa menikmati masakan tradisi utama dan kegemaran rakyat Brunei iaitu "AMBUYAT".



Ambuyat adalah makanan berupa bubur kanji yang diperbuat daripada sagu atau Ambulung dalam Bahasa Melayu Brunei. Setelah Ambuyat dihidangkan, haruslah dimakan dengan segera dalam keadaan yang masih panas sebelum menjadi kenyal dan sejuk. Oleh kerana Ambuyat berfungsi sebagaimana nasi dan tidak berperasa maka pembuatannya perlulah disertakan dengan Cacah.

"Cacah" adalah sambal cair yang dimakan bersama Ambuyat. Rasanya yang masam, sedikit pedas dan sangat enak. Di samping itu, Ambuyat juga dihidangkan dengan hampir 15 jenis lauk-pauk. Antaranya ialah Sayatan mangga mentah, ikan masak antap (ikan masin panggang), ikan masin lemak, gulaian pucuk rebung masak lemak, dadah tahai masak api (ikan diasap bumbu bercili), ulam-ulaman (lalapan), sambal belacan/terasi, cencaluk (udang diawetkan), cacah binjai (sos buah binjai), dan daging lalap.



kebiasaannya Ambuyat dinikmati menggunakan candas yang berbentuk seperti garfu yang diperbuat daripada buluh. Di sini juga disertakan sekali resipi masakan Ambuyat dan Cacah bagi mereka yang ingin mencubanya tanpa perlu ke Brunei semata-mata untuk menikmatinya. 




RESEPI AMBUYAT DAN CACAH

BAHAN-BAHAN:

500 gram sagu halus/Ambulung
500 ml air panas mendidih
250 gram buah binjai kering
250 gram tempoyak
8 tangkai cili padi (ditumbuk)
1 sudu makan pes udang hitam
2 biji limau nipis (diperah)
1 sudu garam
1 sudu gula pasir

CARA MEMBUATNYA:

1) Campurkan sagu / Ambulung bersama air yang mendidih dan kacau hingga rata.
2) Tambahkan air sedikit demi sedikit hingga warnanya menjadi putih yang keruh selama 10 minit.
3) Celupkan garpu dan apabila ia melekat,  siap untuk dihidangkan.
4) Campurkan buah binjai kering, tempoyak, cili padi yang ditumbuk, pes udang, limau nipis dan gaul sehingga sebati.
5) Tambahkan gula dan garam sesedap rasa dan siap untuk dihidangkan.



Comments

  1. Hi. I'm currently researching ambuyat for a project. I'd like to know more about the recipe you've posted!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

PERLIS: Hidangan Tradisi

MAKANAN DARI SABAH DAN SARAWAK