PERLIS: Hidangan Tradisi



Karya: Wan Nadzatul Fitri binti Mior Abdul Khalil

Negeri Perlis merupakan negeri yang terkecil di Malaysia. Ia terletak di utara Semenanjung Malaysia dan bersempadan dengan provinsi Satun dan Songkhla, Thailand dan Kedah di sebelah selatan. Tidak dinafikan, negeri yang berkedudukan paling hujung di Malaysia ini mempunyai pelbagai juadah yang menarik terutamanya juadah tradisional. Malah, ada masyarakat luar yang amat mendambakan juadah-juadah daripada Perlis ini. 

PULUT HARUM MANIS 

Perlis sememangnya popular dengan buah manga atau ‘mempelam’ lagi-lagi mempelam harum manis yang menjadi kegilaan peminat buah manga bila tiba musimnya. Di perlis juga amat mudah untuk kita dapatkan beras pulut berkualiti dari Thailand. Jadi tidak hairanlah bila orang Perlis makan pulut dengan mempelam. Memang kombinasi rasa yang menarik bila rasa lemak manis pulut santan bercampur dengan rasa manis buah yang pasti menyebabkan tidak cukup untuk makan sekali.

JERUK MAMAN
Pokok maman atau nama saintifiknya Cleome Gynadra merupakan tumbuhan renek yang boleh dijumpai hidup di kawasan berpasir dan tanah lapang. Kebiasaannya pucuk atau atau daun muda dibuat jeruk sebagai pembuka selera. Air jeruknya menjadi cicah ikan bakar dan makanan yang lain. Bahan asas penyediaan sajian tradisi ini ialah pucuk atau daun muda maman, nsi putih, garam dan air secukupnya. 

MENTARANG BAKAR


Mentarang atau nama saintifiknya Pholas Orientalis adalah spesies hidupan laut yang bercengkerang nipis, dan biasanya gemar berada di air bersuhu rendah. Ia biasanya muncul di pantai berselut lebih kurang 2 kilometer dari tepi pantai. Penggemar mentarang biasanya keluar mencari mentarang pada waktu air surut, biasanya di sebelah pagi. Pada musim mentarang sekarang ini, rata-rata penggemar  mentarang mendapat hasil yang sangat lumayan, ada yang mendapat 30 kilogram dalam tempoh mencari kira-kira 2 jam. Isi mentarang yang manis menjadikan ia digemari ramai. 

EMPING ATAU RINGGI


Rinngi atau emping nama bagi makanan tradisi di negeri Perlis. Bahan yang digunakan ialah padi pulut muda yang ditumbuk sehingga nipis dan di jemur hingga kering. Emping ini akan dapat dirasai sekali setahun sahaja iaitu pada musim timur. Ringgi atau emping yang siap dibuat akan dimakan bersama isi kelapa yang sudah diparut dan juga gula.

NASI ULAM

Nasi ulam iaitu nasi yang dicampur dengan beberapa jenis daun merupakan makanan tradisi penduduk Perlis. Beberapa jenis tumbuhan seperti mengkudu, putat, sekentut, cemumar, selom dan mentalon diambil pucuknya dihiris halus-halus dan digaul dengan nasi. Lada dan ikan kering yang dilumatkan dan dicampur bersama bagi menambahkan kelazatan nasi tersebut. Rasanya bercampur-campur, pahit-pahit lemak dan pedas begitu enak bila dimakan dan membuka selera. 

Comments

Popular posts from this blog

MAKANAN TRADISI MASYARAKAT BRUNEI

MAKANAN DARI SABAH DAN SARAWAK