MAKANAN DARI SABAH DAN SARAWAK
Karya: Amin Nur Amzad bin Saidi
Tanggal
16 September merupakan hari yang amat bermakna bagi semua rakyat Malaysia, ia
merupakan hari di mana termeterainya Malaysia yang mengabungkan semanjung
Malaysia dengan sabah dan sarawak. Gabungan ini
merupakan salah satu peristiwa yang membawa impak yang sangat besar kepada
tanah Melayu kerana ia bukan sekadar menukar nama tanah melayu kepada Malaysia
malahan gabungan ini telah menyebabkan pertembungan pelbagai budaya berlaku.
Disini kami ingin berkongsi sedikit sebanyak 5 makanan unik
dan paling jarang didengari di semenanjung dan hanya terdapat di Sabah dan
Sarawak. Antaranya ialah:
1)
Hinava
Hinava atau Hinava
Ginapan merupakan salah satu hidangan tradisional istimewa bagi
suku kaum Kadazan-Dusun, Sabah dan boleh dikatakan sebagai
makanan yang paling popular dalam kalangan kaum Kadazan-Dusun.
Bahan-bahan
·
Ikan
Tenggiri ( Sederhana)
·
6
Ulas Bawang Merah (dihiris)
·
2
Ulas Bawang Putih (dihiris)
·
3-4
Biji Limau Kapas (Ambil jusnya)
·
Sedikit
garam, serbuk perasa, Halia
Cara-cara
1.
Ikan Tenggiri dibersihkan terlebih dahulu, kemudian dicincang hingga lumat.
2.
Tuangkan sedikit air panas ke atas isi ikan tersebut selama 1 minit dan toskan.
3.
Semua bahan yang telah dihiris halus tadi digaulkan bersama dengan isi ikan.
4.
Kemudian dicampur dengan jus limau kapas.
2)
Ambuyat
Ambuyat merupakan
sejenis hidangan yang berasal dari bahagian batang dalam sagu sawit.
Ambuyat ialah sejenis makanan tempatan di Labuan dan negeri-negeri
Borneo seperti Sarawak dan Sabah di mana makanan ini kadangkala
dikenali sebagai linut.
Bahan-bahan
·
1
kg (6 cawan) sagu rumbia
·
Air
panas yang baru dimasak
·
1
liter (4 cawan) air
Cara-cara
·
Sagu
dicampur dengan 4 cawan air dan mendapkan selama 10 minit.
·
Tuang
air dan masukkan sagu ke dalam bekas yang tahan air panas.
·
Bancuh
sagu dengan air panas yang baru mendidih.
·
Kacau
hingga sebati dan masak sehingga sagu kelihatan jernih dan likat (seperti gam.
Ini menandakan sagu itu telah masak).
3)
Kolok Mee
Mee kolok juga merupakan mee yang popular di Sarawak dan
semakin popular di Semenanjung Malaysia. Mee kolok banyak terdapat di
kedai makanan Melayu dan Cina. Mee kolok terdapat dalam dua jenis iaitu mee
kolok putih dan mee kolok kicap. Selain dikenali sebagai mee kolok, ia juga
dikenali sebagai mee kampua, mee rangkai dan mee kering.
Bahan-bahan
·
Mee Sanggul – 3,4 Gulung
·
Perencah Sup – 1 Sudu Besar
·
Daging Lembu – 100gm
·
Bawang Putih – 5 Ulas (dicincang)
·
Cili Api – 8 Biji
·
Serbuk Lada Hitam – 1 Sudu Kecil
·
Minyak masak – 4 Sudu Besar
·
Kicap Manis – 5 Sudu Kecil
·
Kicp Pekat – 1 Sudu Kecil
·
Limau Kasturi – 2 Biji (ambil jusnya)
·
Sos Ikan / Sos Soya – 1 Sudu Kecil
·
Cuka – 1 Sudu Kecil
·
Daun Bawang & Daun Sup (dihiris)
·
Air Secukupnya
·
Garam Secukup Rasa
Cara memasak
·
Rebus daging bersama perencah sup, garam dan air secukupnya.
Rebus sampai empuk.
·
Setelah masak, toskan daging dan hiriskan nipis-nipis.
·
Ketepikan kuah/supnya (boleh panaskan semula dan tambahkan
sedikit air jika berkur Rebuskan mee bersama sedikit garam sehingga lembut (40
saat). Keluarkan dan toskan.
·
Panaskan 2 sudu besar minyak masak dalam kuali. Goreng bawang
putih sehingga garing. Keluarkan.
·
Masukkan pula mee yang telah ditoskan ke dalam kuali dan
goreng sebentar menggunakan minyak bekas bawang tadi.
·
Perasakan dengan cuka, sos ikan / sos soya dan sedikit garam.
Keluarkan dan ketepikan.
·
Di dalam kuali yg sama, panaskan 2 sudu besar minyak masak
dan goreng daging yang telah dihiris tadi.
·
Masukkan kicap pekat, 1/2 sudu besar kicap manis, serbuk lada
hitam dan secubit garam. Keluarkan.angan)
4)
Umai
Umai
pula merupakan makanan yang berasal dari kaum Melanau di Sarawak. Semua
penduduk sarawak yang berbagai kaum menggemari umai. Ianya disediakan dari ikan
yang mentah. Ikan mentah dibersihkan dan diambil isinya dipotong kecil-kecil
seterusnya diperap bersama limau, bawang merah dan cili.
Bahan-bahan
·
100g
isi kan-hiris halus/kecil
·
1
inci halia
·
Cili
merah+cili padi(buh ikut tahap kepedasan masing2-pedas lagi best
·
2
ulas bawang merah-hiris
·
6
biji limau kasturi(atau secukupnya)
·
Garam
dan perasa/gula secukupnya
·
*Boleh
tambah bawang besar yang dihiris jika suka
Cara-cara
·
Cili
dan halia ditumbuk agak lumat. Kalau nak lebihkan halia pun boleh,tinggalkan
sedikit untuk dihiris halus..
·
Gaul
semua bahan bersama ikan. Biarkan seketika sehingga ikan mengeluarkan jusnya
dan bertukar berwarna putih. Sedia untuk dihidangkan bersama sagu atau nasi.
·
Tambahkan
hirisan cili dan limau kasturi untuk rasa yang lebih enak.
5)
Latok
Latok
merupakan salah satu makanan tradisional yang terdapat di Sabah. Ia merupakan
makanan tradisional bagi suku kaum bajau laut di Sabah. Latok merupakan
sejenis makanan dari jenis rumpai laut dan ianya sangat popular dari kalangan
suku kaum bajau laut.
Cara-cara
·
1
mangkuk rumpai laut - siram dengan air
dan toskan segera, buangkan tangkai- rumpai laut tidak boleh direndam atau
masuk dalam peti sejuk, sebab akan menjadi cair, jadi sebaik sahaja dibeli dari
pasar, jangan tunggu lama untuk memakannya
·
1
biji mangga - sebaiknya mangga muda - cincang
·
10
biji cili padi - hiris
·
1
labu bawang besar - mayang
·
1cm
belacan - hancurkan
·
2
biji limau kasturi - perah jusnya
·
garam
/gula /perasa - pilihan jika suka
Cara-cara
·
Gaulkan
kesemua bahan di dalam sebuah bekas
·
Perahkan
jus limau kasturi
·
Hidangkan
segera dan enak dimakan bersama ikan bakar.
Comments
Post a Comment