Air Tangan Warisan Bonda

Karya: Sufi Nurizzaika Binti Mohd Azli



MAKANAN TRADISI
“TAK KENAL MAKA TAK CINTA”



Malaysia terkenal dengan nama timangannya, ‘syurga makanan’ di nusantara. Bagi pelancong asing yang berdarmawisata ke Malaysia mahupun penduduk Malaysia itu sendiri, semestinya akan rambang mata dengan kepelbagaian juadah khususnya makanan tradisional yang ditawarkan di negara ini. Keunikan dan keenakan makanan tradisional yang dapat kita nikmati sememangnya tiada tolok bandingnya dengan makanan-makanan yang bertaraf antarabangsa. Makanan tradisional ini juga sangat popular dalam kalangan masyarakat kita di Malaysia yang kaya dengan pelbagai adat dan budaya.

“Tidak ada yang lama maka tidak adalah yang baharu”. Ungkapan ini kedengaran cukup mudah, hakikatnya untuk mengekal dan mempertahankan sesuatu yang lama agar tidak dihakis oleh yang baharu memang sesuatu yang sukar. Begitu juga nasib yang dialami oleh sesetengah makanan tradisi Melayu yang hari ini ada antaranya hampir tidak diketahui kewujudannya. Bukan sahaja haiwan diancam kepupusan, malah banyak makanan tradisional Melayu juga menghadapi masalah sama hingga sesetengahnya hanya ditemui pada musim perayaan seperti Hari Raya Aidilfitri atau majlis keraian tertentu.

Kalau ditanya pada generasi hari ini tentang ketupat daun tebu atau daun buluh, lemang tepung, ketupat ubi kayu, kelamai atau gelamai, dodol kukus tahi minyak, halwa maskat, pulut kukus dalam periuk kera dan pelbagai lagi, pasti ramai terpinga-pinga kerana tidak pernah mendengar nama jauh sekala melihatnya. Sebenarnya, setiap negeri di Malaysia mempunyai pelbagai jenis makanan tradisi yang mencerminkan identiti serta keunikannya tersendiri. Oleh itu, terdapat pelbagai makanan tradisional mengikut kaum di Malaysia. Makanan tradisional terbahagi kepada makanan basah dan makanan kering. Antaranya ialah Nasi lemak, Tosai dan Yong Tau Foo. 

Kuihnya pula ialah Dodol, Karipap dan Bahulu. Makanan tradisional ini semakin hari semakin popular hingga ke peringkat antarabangsa. Makanan tradisional boleh diibaratkan seperti tak lapuk dek hujan, tak lekang dek panas.
Sebagai tafsir, kuih tradisional Bahulu. Dahulunya, kuih bahulu sememangnya popular pada musim-musim perayaan sahaja. Dalam era moden ini, kuih bahulu semakin menambat hati raja sehari yang mempelbagaikan bungkusan kuih bahulu untuk cenderahati tetamu yang hadir dalam majlis perkahwinan mereka. Dalam hal ini, kuih bahulu telah menjadi popular di samping terkenal dalam kalangan generasi kini. Usaha sebegini haruslah diteruskan agar kuih-kuih tradisional akan terus terkenal di seantero dunia.

Pelbagai rekayasa perlu dilaksanakan bagi mengekalkan makanan tradisional di negara ini untuk memastikan ia tidak dilupakan oleh generasi muda. Makanan tradisional perlu dikekalkan demi kesinambungan tamadun bangsa. Melaluinya, kita dapat mengetahui asal usul diri kita. Sudah sampai masanya usaha untuk mempergiatkan kempen mengekal dan mempromosikan makanan tradisi di negara ini. Oleh itu, usaha bagi mengekalkan makanan tradisi adalah merupakan peranan peniaga, pengusaha, dan pembuat yang sepatutnya tidak memilih kuih tertentu sahaja. Selain itu, penggunaan peralatan moden bagi menjimatkan masa penyediaan makanan tradisional ini dilihat dapat membantu mengekalkannya. Ilmu yang bermanfaat juga seperti ramuan-ramuan istimewa yang dimiliki orang perseorangan, hendaklah diperturunkan sama ada melalui lisan atau bertulis kerana ilmu yang dimanfaat akan menguntungkan semua pihak sekaligus air tangan warisan bonda pada suatu ketika dahulu, akan dapat dikekalkan.



Comments

Popular posts from this blog

PERLIS: Hidangan Tradisi

MAKANAN TRADISI MASYARAKAT BRUNEI

MAKANAN DARI SABAH DAN SARAWAK