“Masok Lomak Lado Api” Pemikat Selera Orang Nogori.
KARYA: Mohd Azrull bin Johari
Masak
Lemak Cili Padi atau dikenali dengan “
Masok Lomak Lado Api”
dikalangan orang Melayu Negeri Sembilan.
dikalangan orang Melayu Negeri Sembilan.
Tidak ada yang lama maka tidak adalah yang baharu. Ungkapan sebegitu
kedengaran cukup mudah, hakikatnya untuk mengekal dan mempertahankan sesuatu
yang lama agar tidak dihakis oleh yang baharu memang sesuatu yang sukar. Pada
hari ini, begitulah nasib yang dialami oleh sesetengah makanan tradisi Melayu
yang jika ditanya pada generasi kini akan membuatkan mereka terpinga-pinga
kerana tidak pernah mendengar nama jauh sekali melihatnya. Setiap negeri di
Malaysia mempunyai pelbagai jenis maknan tradisi mereka yang mencerminkan
indentiti serta keunikan negeri mereka.
Jika di kita ada Penang Nasi Kandarnya, Kelantan pula dengan Nasi
Dagangnya dan tak kurang juga Negeri Sembilan yang mempunyai masakan tradisinya
yang tersendiri. Masakan tradisi di Negeri Sembilan kebanyakkannya dipengaruhi
oleh tradisi dari Minangkabau dan ia diwarisi dari turun temurun sehingga kini.
Masakan yang popular di Negeri Sembilan ialah Masak Lemak Cili Padi atau
orang-orang di Negeri Sembilan memanggilnya dengan “Masok Lomak Lado Api”.
Masakan ini menjadi lambang masakan tradisi orang melayu di Negeri Sembilan.
Orang Melayu Negeri Sembilan biasanya memasaknya dengan ikan Keli, Siput Sedut,
Ayam dan Daging.
Masakan tradisi orang Melayu Negeri Sembilan memikat selera perasanya
dengan kepekatan kuah dan kepedasan masak lemak cili padi yang mampu membuatkan
orang ramai ingin merasai lebih lagi keenakan masakan tersebut. Masakan Lemak
Cili Padi ini dimasak dengan mengunakan santan sebagai bahan utama yang
membuatkan kuah tersebut menjadi lemak dan menjadi tarikan utama pelanggan.
Maka dengan itu, tidak hairanlah jika orang luar yang datang ke Negeri
Sembilan jatuh cinta dengan masakan popular di negeri ini kerana keunikkan
masakan ini dipengaruhi oleh masakan Minangkabau.
Comments
Post a Comment